Vad beror enures/sängvätning på?

Vad beror enures/sängvätning på?

 

Ofrivillig urinering under natten – sängvätning eller enures nocturna – är genetiskt betingat och inte en psykologisk åkomma. Inte desto mindre är det ett problem som behöver tas på allvar.

 

Vem kan inte sätta sig in ett barns oro över att följa med klassen på läger eller sova över hos en kompis, om det är svårt att hålla sig torr om natten? Enuresis nocturna är en åkomma som gör barn osäkra och oroliga att bli retade, och hämmar dem i umgänget med andra barn. Sängvätning ska därför tas på allvar!

 

Orsaker till och behandling av sängvätning

Även om det är något det sällan pratas om visar undersökningar att cirka 15 % av alla barn i sjuårsåldern har problem med att kissa i sängen. Det motsvarar ungefär var tredje barn i en genomsnittlig skolklass. Och 1–2 % av alla 16–18-åringar lider fortfarande av problemet.

 

Det finns många olika uppfattningar om varför en del barn inte kan hålla sig torra om natten – men vad beror nattkisseri egentligen på? Det kan du läsa om i artikeln ”Orsaker och symptom vid sängvätning”, av Sören Rittig, specialistläkare i barnsjukdomar. Sören Rittig ger också råd om hur du tillsammans med ditt barn kan komma tillrätta med problemet.