Från Eukalyptusträd till textilfibrer till sängkläder av hög kvalitet

TENCEL kvalitetslagner

Tencel – från eukalyptusträd till textilfiber till sängkläder av högsta kvalitet

 

Kort om TENCEL®

Tencel är en helt ny generation textilfibrer som har riktigt bra egenskaper. Produkten har en bakteriehämmande funktion kombinerat med hög absorptionsförmåga. Tencel är helt enkelt den mest hållbara fiber vi har idag, den är miljömässigt hållbar både vad gäller framställning och konsumtion, den har en hel rad fördelar och en fantastisk kvalitet.

 

Vad gör Tencel hållbart?

Tencel tillverkas av FSC-certifierad trämassa, huvudsakligen av eukalyptusträd från Sydafrika. Europeisk bok kan också ingå till viss del. Eukalyptusträden är snabbväxande, växer i naturliga skogsområden, och kräver inget annat än naturlig tillgång på regnvatten. Trämassan till fiberproduktion kommer från skogsgallring och rester från träindustrin.

 

Fördelar med Tencel

Tencel har en rad unika fördelar, som sammansättningen av fibrer skänker materialet.

Ja, i Tencel förenas alla positiva egenskaper i en textil – det är slätt och mjukt som silke, starkt som polyester, lätt att tvätta som akryl, temperaturreglerande med den svala känslan av linne en varm sommardag och värmande som ylle när det är kallt, och det kan absorbera mera fukt än bomull.

 

Materialet ger en väldigt skön och behaglig känsla mot huden, och känns luftigt oavsett om det är varmt eller kallt. Tencel har en högre absorberande förmåga än bomull, och kan absorbera stora mängder fukt, som snabbt transporteras bort från huden – en egenskap som ger en behaglig och jämn temperaturnivå för kroppen.

 

Det är också ett plus att det ger tyget en bakteriehämmande funktion, som gör att det inte behöver tvättas så ofta. Våra Tencel-produkter får också många positiva recensioner av våra kunder.

 

Skötsel av Tencel

Kom ihåg att du inte behöver tvätta dina Tencel-sängkläder särskilt ofta. Men när du gör det, tvätta vid 30–60 grader och låt dem hänga att lufttorka. Sängkläderna ska förstås tvättas om det kommit kiss i sängen.

 

Tvätt och torkning

Tvättanvisningar följer med alla våra produkter. De skiljer sig åt för de olika typerna av produkter. Alla kan tvättas i maskin, men vid olika temperatur, därför är det viktigt att läsa den bifogade tvättanvisningen.

 

Vi rekommenderar att inte torktumla Tencel-produkterna. De lufttorkar snabbt, särskilt om de hänger varmt och luftigt. Om du ändå behöver torktumla, använd låg värme. Produkterna håller längre om de inte torktumlas. INGA av våra Tencel-produkter kan kemtvättas.

 

Se vårt sortiment av Tencel sängkläder

 

Strykning

Tencel skrynklar inte särskilt, vi rekommenderar att inte stryka våra Tencel-produkter då det kan skada den vattentäta lamineringen. Om du ändå vill stryka, gör det med låg temperatur, högst 110 grader och utan ånga. Hög värme skadar materialet, särskilt lamineringen och mikrofibrerna, och ånga kan ge fläckar.

 

Fläckborttagning

Lamineringen på baksidan är känslig. Använd inte klor eller blekmedel till fläckborttagning. Det skadar lamineringen och den vattentäta effekten. Andra fläckborttagare, som inte innehåller klor eller blekmedel, kan användas, men enbart på ovansidan.

 

Förvaring

 

Mal och mögel kan skada Tencel-produkterna. Se till att de är rena och torra och att de förvaras på en sval och luftig plats. Tencel ska inte förvaras i plastpåsar.

 

Företaget bakom TENCEL®

TENCEL® är ett patenterat varumärke från det österrikiska företaget Lencing AG.

 

Lenzing AG tillverkar Tencel i stora, moderna fabriker i Österrike och Tjeckien. Råmaterialet är Lyocell, som består av 100 % cellulosa. Tencel är en fiber av naturliga råvaror som framställs på kemikalisk väg med hjälp av modern teknologi. Träråvaran är certifierad enligt hållbarhetsmärkningen FSC. 

 

Tencel består precis, som bomull och lin, av cellulosa men i motsats till naturfibrerna måste den genomgå en längre process innan den kan användas. I den högteknologiska produktionen blandas träflis med vatten och aminoxid, som löser upp träet så att fibrerna kan utvinnas. Allt sker under yttersta miljöhänsyn i ett slutet system och nästan 100 % (97 %) av vattnet och kemikalierna blir återanvänt. Det blir mycket små mängder spill, och den energi som genereras under processen återanvänds i det lokala fjärrvärmeverket. Tencel är den enda cellulosafiber som blivit Svanenmärkt.

 

Allt detta bidrar till att vi sparar på jordens vattenresurser och att kemikalieanvändningen reduceras till ett minimum.

 

Trämassan till Tencel-produktionen kommer från Europa, Amerika och Sydafrika, och primärt från eukalyptusträdet. Eukalyptusträdet är ett snabbväxande träd som inte behöver konstbevattning, och samtidigt ger mycket stort utbyte. Det medför många miljömässiga fördelar. Trädet kan dessutom odlas i områden där det är svårt att odla andra växter, och där varken bomull eller livsmedel går att odla.

 

I slutfasen av Tencel-fiberns livscykel kan fibrerna återanvändas, och de är till 99 % biologiskt nedbrytbara. Tencel och Lyocell kan möjligen ge besvär hos personer med överkänslighet mot kemiska ämnen. Är du överkänslig mot kemiska ämnen ska du välja ekologisk bomull. Vi har dock inte hört om någon som fått några biverkningar av att använda Tencel. Vi har bara hört från väldigt nöjda kunder.

 

Kom ihåg: Det är av stort värde för vår jord att välja hållbara och miljövänliga produkter, men det är inte samma sak som att välja ekologiska produkter.